Sanal ATC Olmak | IvAc Nedir ve Temel Ayarlar.


Bu yazımda sizlere IvAc nedir  ve temel ayarları nelerdir bunlardan bahsedeceğim.

IvAc IVAO sanal ağında trafikleri görmenizi sağlayan yazılımdır. Kullanabilmeniz için programı indirmeniz ve hesap ayarlarından "Registered as ATC" seçeneğinin aktif olduğundan emin olmanız gerkemektedir. Bunu yapıp programı indirdikten sonra yapmanız gereken ayarları aşağıda sırası ile veriyorum.

Callsign: Buraya cağrı kodunuzu yani açacağınız sektörü yazacaksınız. Sadece hava sahasınız izleyecekseniz XXX_OBS şeklinde bağlanabilirsiniz buna 4. derste değineceğim.

Real Name: Buraya gerçek ad ve soy adınızı yazmanız gerekiyor. Sahte isim kullanmak hesabınızın yasaklanmasına sebep olur.

VID/PW: Buraya IVAO ID nizi ve şifrenizi yazıyorsunuz

Server Adress: IvAc ın bağlanacağı sunucudur karışmayın o kendi seçer :)
Voice: Trafiklerin sizinle sesli iletişim kurmasını sağlar bu kutucuğu seçtikten sonra karşınıza sunucu listesi çıkacak bunların içinden ms değeri en düşük olanı seçmenizde fayda var. Ne kadar az gecikme o kadar iyidir :)

IvAc ta online olmayı kısaca öğrendiğimize göre şimdi program ayarlarına geçelim

İlk başta bulunduğunuz hava sahasındaki trafikleri görmek için bir sektör dosyanızın olması gerekmektedir. Her divizyon kendi sektör dosyasını yapmakla yükümlüdür. Türkiyede de bu sorumluluk Türkiye divizyonu yöneticilerine aittir. Bu yazı yazıldığında en güncel sektör dosyası 2015 yılına aittir. Dosyayı bu adresten indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz dosyanın içerisindeki .sct dosyasını aşağıdaki klasöre kopyalayın
C:\Program Files (x86)\IVAO\IvAc\SectorFiles

Daha sonra IvAc içerisinden PVD>Load Sector yolunu izleyerek kopyaladığınız sct dosyasını seçin. Artık indirdiğiniz hava sahası IvAc ekranına gelmiş olacaktır.

Daha sonra sıra arka plan renklerine geldi. Her ülkenin kendine ait IvAc arka planı olduğu gibi kendinizinkinide yapabilirsiniz ben CDS 2000 Palermo 1.1.clr renklendirmesini kullanıyorum. İster internetten indirin isterseniz IvAc ın içinde hoşunuza giden varsa onu kullanın tercih sizin. Colorscheme indirirseniz aşağıdaki yola kopyalamanız gerekir
 C:\Program Files (x86)\IVAO\IvAc\ColorSchemes

Daha sonra bunu PVD>Load Colorscheme yolundan seçebilirsiniz.

 Birde soundscheme olayı var. Burada IvAc a sesli bildirim ekleyebiliyorsunuz fakat bunu hazır olarak elde etme şansınız yok. Ses dosyalarını kendinizin programa tanıtması gerekiyor biraz meşakatli buna daha sonra değineceğim.

Şimdi gelelim biraz ince detaylara

PVD> PVD Options: Bu kısımda yapacağımız bir ayar var. Runway Center Line çubuğunu 10 mile çekin. Eğer yaklaşma kontrolseniz ve çok trafiğiniz varsa ayrı bir uzatma yapabilirsiniz fakat normal şartlarda 10 mil yeterlidir.

PVD>Commbox Options: Burada yapacağımız birkaç ayar var. Burası önemlidir. Frequencies kısmında 1 veya 2 seçili olsun.Frekans penceresi sayısını belirtir. Hemen yanında Handoff kısmında ise Auto Accept ve Send Handoff Message On Voice tikli olsun. Auto Accept önemlidir. Size transfer edilen her trafiği sağ tık yapıp Accept demeniz gibi bir angaryadan kurtarır ve operasyonu hızlandırır. Alttaki renk ayarlarını kendi zevkinize göre yapabilirsiniz

PVD> I/O Options: Burası Inbound ve Outbound trafikleri göreceğiniz pencerenin ayarlamalarını yapmanıza olanak sağlar. Yaklaşma kontrolseniz sorumluluk alanınızdaki havalimanlarını araya virgül koyarak (LTBA, LTFJ, LTBU ...) sıralayabilirsiniz. Kule, Yer kontrol vs iseniz sadece bulunduğunuz hava limanının ICAO kodunu yazın. Böylece ana ekranda trafiklerin listesini göreceksiniz.

PVD>Laber Route Options: Burada yine yapacağımız birkaç ayar bulunmakta. Squawk Codes kısmında (Türkiye için) VFR Transponder Code kısmını 1200 olarak seçin. Altındaki iki kutu tikli olacak böylece transponder modu beklemede olan trafiklerinde çağrı kodlarını görebilecek ve haritada aramayacaksınız tabi birde squawk çakışması olursa bunu ekranda yanan koca DUPE yazısından anlayacaksınız :)

IvAc ayarları bu kadardı. Bir sonraki dersimiz IvAc ta bulunan butonların ne işe yaradığı ve nelerin kullanılması gerektiği hakkında olacak. Görüşmek üzere :)

Yorum Yaz

Yorum yazarken lütfen saygı çerçevesini aşmayınız. Google, Disqus ve Facebook hesapları aracılığıyla yorum yazabilirsiniz.

Daha yeni Daha eski