Biraz Sanal Biraz Gerçek...

Güncel İçerikler

11 Ağu 2024

Hoppie ACARS / CPDLC Nedir? Nasıl Kullanılır | Bölüm 1



Hoppie ACARS / CPDLC Nedir? Nasıl Kullanılır | Bölüm 1

 Merhaba,  yazımda sizlere Hoppie Acars nedir, Fenix, PMDG, FBW gibi uçaklarda ne işe yarar ve nasıl kullanılır bunlardan bahsedeceğim.


Öncelikle CPDLCnin ne olduğundan bahsetmemiz gerekiyor. CPDLC'nin ne olduğunu öğrenmek isteyenler Aşağıdaki yazımızı okuyabilirler.



Hoppie sistemi, Jeroen "Hoppie" Hoppenbrouwers tarafından geliştirilen ve uçaklar, sanal havayolları ve sanal ATC (Hava Trafik Kontrol) istasyonları arasında metin tabanlı iletişim sağlayan yenilikçi bir platformdur. Farklı istasyonlar arasında iletişim kurmak için birden fazla protokol sunan bu sistem, VATSIM ve IVAO gibi platformlardaki kontrolörler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hoppie’nin Sanal Havacılıktaki Rolü

Sanal havacılık dünyasında, pilotlar ve kontrolörler arasındaki etkili iletişim hayati önem taşır. Geleneksel olarak sesli iletişim ön planda olsa da, Hoppie sistemi ile metin tabanlı iletişim giderek daha fazla tercih edilmektedir. Örneğin, A32NX uçağı TELEX ve CPDLC (Controller Pilot Data Link Communication) sistemlerini entegre ederek pilotların ATC istasyonları ile metin yoluyla, geleneksel sesli yöntemlerin yanı sıra, iletişim kurmalarına olanak tanır.

CPDLC Nedir?

CPDLC, sesli iletişim kullanılmadan ATC istasyonları ile uçaklar arasında veri bağlantısı üzerinden iletişim kurulmasını sağlayan bir sistemdir. Ancak, pilotun sesli frekansı izlemeye devam etmesi hala gereklidir. CPDLC, ATC istasyonuna talepler göndermek veya ATC'den uçuş bilgisi talep etmek ya da pilota talimatlar iletmek için kullanılır.

PDC ve Hoppie Sistemi Üzerinden İletişim

Buna ek olarak, PDC (Pre-Departure Clearance, aynı zamanda DCL olarak da bilinir) sistemi, metin yoluyla ATC'den IFR onayı talep etmek için kullanılır. 

CPDLC Kullanılabilirliği

Ne yazık ki, tüm kontrolörler CPDLC seçeneğini sunmamaktadır. Çevrimiçi istasyonları bulmak için ilgili kaynakları incelemek önemlidir.

Giriş Kodunu Oluşturma

Her pilot, iletişimi tanımlamak için kullanılan benzersiz bir giriş koduna ihtiyaç duyar. Bu kod, Hoppie'nin web sitesinden alınmalıdır. Elde edilen kodun güvenli bir şekilde saklanması ve diğer kullanıcılardan gizli tutulması gerekmektedir.

Girişi kodunu almak için Hoppie's ACARS Logon Code  kısmından e-posta adresinizi yazarak size özel bir logon code oluşturmanız gerekiyor. Formu doldurduktan sonra belirttiğiniz adrese Logon Code'unuz gönderilecektir. Kod mail adresinize ulaştıktan sonra uçtuğunuz networkü ayarlamanız gerekecektir. Hoppie Account kısmına girerek uçtuğunuz ağı ( IVAO/VATSIM ) seçebilirsiniz. Bu seçimi yapmazsanız sektör ile iletişimde problem yaşayabilirsiniz. Hoppie'nin varsayılan ağ ayarı VATSIM olarak ayarlıdır. Eğer IVAO'da uçuyorsanız veya sektör kontrol ediyorsanız bu ayarı yapmalısınız.

Hoppie Acars'ın kurulumu ile ilgili olarak bu aşamaları tamamladıktan sonra geriye kullandığımız uçakta ayarlamaları yapmak kalıyor. En popüler kullanılan uçaklar için ayrı ayrı yazı oluşturacağız ve yönlendirme linklerini yazılar oluşturuldukça bu yazının altına ekleyeceğiz. Bizi takipte kalın.


Hoppie ACARS  CPDLC Kurulum Rehberleri

1-

2-

3-


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygı çerçevesini aşmayınız. Google, Disqus ve Facebook hesapları aracılığıyla yorum yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar