Biraz Sanal Biraz Gerçek...

Güncel İçerikler

4 Kas 2017

Online Olarak Bir Hava Yolunda Uçmak



Online Olarak Bir Havayolunda Uçmak

Herkese tekrardan merhaba. Bu yazımda sizlere online uçarken nasıl bir havayolunda online olarak uçabileceğinizi anlatacağım. 

Sanal havayolu yani VA denen kavram bir vFDR yada FDM yardımı ile uçuşunuzu kayıt eden ve yaptıklarınıza puan veren bir sistemdir. Her VA nın bir yönetim kadrosu ve kendine özel alım şartları olur. Örneğin IVAO tescilli THYVA nın minimum FS3 rütbesinde olunması ve kayıttan sonra 30 gün içinde 10 uçuş yapıp 50 puanın geçilmesi gibi koşulları olduğu gibi bazı VA lar yetenek sınavı yapar bazıları direk gel der... Kısaca girme kısmı VA dan VA ya değişir. Katılınabilecek VA da sınır yoktur isterseniz aynı anda 4 5 VA da birden pilotluk alabilirsiniz ama 1 uçuşu aynı anda o 5 VA nın FDM i ile kayıt edip pirep edemezsiniz. Bu hem VA ların hemde networklerin kurallarına aykırıdır. Anında hesaplarınızı yasaklarlar. 

Neden Bir VA da uçayım ki kafama göre takılmak varken diye soranlarınız elbet vardır. Bir VA da uçmak demek bir ortama girmek demektir. Denk gelmişsinizdir. ATC eğitimleri IVAO ve VATSIM 'de yetkililer tarafından yapılırken hiç pilot eğitimi duyurusu yapılmaz sebebi ise çok açık: Oluşacak olan yoğun talep ve "pilotluk" denen kavramın çok geniş bir alana yayılması. Bu yüzden iki ağda da pilot eğitimi VA ların eğitim departmanlarına bırakılmış durumda. Eğer katıldığınız VA da eğitim departmanı varsa onlardan yapamadıklarınız hakkında bilgi almanız gerekmektedir. He tabi her VA da da eğitim departmanı olacak diye bir kural yok. 

İkinci bir sebep ise toplu uçuşlar. VA nın ortamına bağlı olarak etkinlik kordinatörleri tarafından toplu uçuş etkinlikleri düzenleniyor ve aynı anda ona yakın veya daha fazla uçak aynı rotada aynı istikamette aynı havalimanına gidiyor tabi buda kesin olacak diye bir kural yok. Tamamen VA nın ortamına bağlı. Örneğin ben PGSVA da online olarak birçok kişi toplanıp turlar bitirdiğimi hatırlıyorum. Tabi IVAO da da uçtuğumuz oldu ama PGSVA bir IVAO ya ait VA olmamasından dolayı PGSVA ibaresi kullanmıyorduk onun yerine PGT çağrı kodu ile uçuyor ve turları eğlenerek yapıyorduk. Zaten TS sunucusu olan ve Pegasus Havayolları tarafından desteklenen bir VA olduğundan TS sunucumuz falan vardı uçarken orda gırgır şamata muhabbet sohbet ne ararsan takılıyorduk :). Reel hayat buluşmaları Pegasus Aeropark gezisi , Simülasyon oturumları vs de cabası :)

Yanlız şuraya değinmekte fayda var IVAO da kayıtlı bir VA , VATSIM de kayıtlı olmayabilir aynı şey tam tersi de olabilir yani VATSIM de kayıtlı bir VA IVAO da tescilli olmayabilir. O yüzden dikkat etmenizde fayda var çünkü eğer IVAO'da networke kayıtlı olmayan bir VA nın adını kullanırsanız kural ihlal etmiş olursunuz. 

Üçüncü ve bana en mantıklı gelen sebep ise. Toplu uçmak, birçok kişi ile tanışmak, sorularını sorup yeni şeyler öğrenebileceğin bir ortamda olmak ve uçuşta yaptığıun hataları sana gösterecek bir vFDR ile uçmak varken neden tek uçasın ki ? Bana mantıksız geliyor şahsen

Aşağıda bazı VA lar ve kayıtlı oldukları Networkleri paylaşıyorum. Paylaşacaklarım Türk VA lardır 


VA Adı veya Logosu                  Kayıtlı Olduğu Ağ

Pegasus Virtual Airlines                       VATSIM (IVAO'da uçuşa izin vermektedir)
AnadoluJet VA                                       IVAO
Turkish Virtual Airlines                       IVAO
BirgenAir VA                                         IVAO
Vatan Air VA                                          IVAO (VATSIM de uçuşa izin vermektedir)
Turkish Virtual Airlines                       VATSIM   
Bursa Airlines                                        IVAO
Zirve Airlines                                         IVAO
Saga Virtual Airlines                             IVAO
Real Wings Airlines                               IVAO


Yukarıda bazı VA ların yanına **** da uçuşlara izin vermektedir diyor. Şimdi bu ibare olmayan VA lar sadece kayıtlı oldukları ağda uçmanıza izin veriyor. Yani AnadolujetVA adına gidip VATSIM de uçamazsınız diyor. Ama VatanAir VA ve Pegasus Virtual da işler böyle değil. Bu iki havayolu da diğer ağda uçmanıza izin veriyor. Fakat kurallar gereği O VA nın adını network içinde kullanmamanızı öneririm. Çağrı kodunu tabiki kullanabilirsiniz yani Remarks kısmına gidipte IVAO'da FLYPGSVA yazarsanız anında uyarıyı alırsınız :) 

Bazı VA lar var. Her iki networke de kayıtlı olduklarını idda ediyor. Buna şu ana kadar hiç rastlamadım. İki Networkte de uçamanıza izin verirler ama birinde kayıtları vardır genelde. Biz nereden bileceğiz bunu dediğinizi duyar gibiyim. Aşağıdaki adreslere girip VA nın adını arattığınızda eğer o networke kayılı ise karşınıza çıkacaktır. Çıkmazsa demekki kayıdı yok :)


VATSIM VA SYSTEM : Yeşil alandaki search VA kısmına girip arama yapabilirsiniz
IVAO VA SYSTEM : Sağ taraftaki kutucuklardan Search VA kısmına girin. Arayacağınız hava yolunun çağrı kodunu yazın örneğin Türk Hava Yolları için THY , Pegasus için PGT karşınıza çıkan sonuç ekranında bi reel havayolu birde sanal havayolu çıkacak. Virtual Airlines satırının altı aşağıdaki gibi boş ise o şirket adına kurulu bir VA  yok demektir 

VA Oluşturma Şartları Neler ?

Bu iki ağda da değişik. IVAO da PP veya ADC rütbesinde olmanız, bir sitenizin olması gerekiyor vs. Bu şarlara ait linkler aşağıda. Bu arada görünce şaşırmayın. Eğer gerçek hayatta olan bir havayolunun VA sını kurmak istiyorsanız o şirketten izin almanız ve aldığınızı belirten ıslak imzalı belgeyi networke sunmanız gerekiyor...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygı çerçevesini aşmayınız. Google, Disqus ve Facebook hesapları aracılığıyla yorum yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar