Biraz Sanal Biraz Gerçek...

Güncel İçerikler

8 Tem 2018

Hangi Uçuş Simülatorünü Tercih Etmeliyim ?




Merhabalar bu yazımda sizlere hangi simülatörü neden tercih etmeniz gerektiğini anlatacağım.Simülatör piyasasında en çok bilinen 3 simülatör vardır bunlar: Prepar3D(P3D, Microsoft Flight Simulator X (FSX)ve XPlane(XP) dir. Bu işin babası olarak söyleyebileceğimiz simülatör FSX'tir. FSX en eski simülatör olmakla beraber P3D nin babasıdır 😊 çünkü P3D serisi FSX in kaynak kodlarının Lockheed Martin tarafından satın alınıp geliştirilmesiyle oluşturulmuş bir yazılımdır. XP serisi ise tamamen sıfırdan kodlanmış bir yazılımdır.

Microsoft Fligt Simulator X

Şimdi bahsedecek olursak. FSX en eski simülatör demiştik. FSX güncelleme alan bir yazılım değildir ve oldukça eskidir. İsterseniz elinizde şu anki en iyi kart olan 1080Tİ olsun yinede beklediğiniz performansı alamazsınız çünkü yazıldığı tarihte CPU lar garfik işleme bakımından GPU dan önemli olduğu için tamamen CPU ağırlıklı bir yazılımdır. Ha default diye tabir ettiğimiz hiçbirşey kurmadan kullancaksanız kullanılabilir ama işin içine ORBX REX girecekse en iyi ihtimalle 30 FPS e şükür edersiniz :). Yazılım 32Bittir

Temin etme yolları arasında CD ve Steam bulunmakta. Steamde Dovetail Games tarafından satılan simülatör 39TL fiyat etiketine sahipken indirim zamanlarında 10TL civarına kadar geriliyor. Tabi torrent vs ile elde etme yoluda vardır.

Tavsiye Durumu: 

Düşük. Eklenti ekledikçe ciddi performans kayıpları ve Crash adı verilen çökmeler yaşayabilirsiniz. Öte yandan senaryo eklenti ve uçak bulmakta en az sıkıntı yaşayabileceğiniz yazılımlardan biridir

Prepar3D Serisi

Prepar3D Lockheed Martin tarafından geliştirilen bir yazılımdır. Tabanı FSX'tir. P3Dv3 sürümü en çok kullanılan sürümdür. v3 sürümü 32 bittir. En güncel hali ise şu anda v4.3tür v4 sürünü 64Bit olmakla beraber ciddi geliştirmeler ve grafiksel atlamalar yaşamıştır. 64Bit olması v4 kullanılmasının en büyük sebebidir. Uçak ve Addon bulmakta sorun yaşamazsınız geliştiriciler yazılımlarını Prepar'ın tüm sürümlerine güncelliyorlar. Günümüzdeki neredeyse tüm bilgisayarların 64Bit işletim sistemi olduğunu varsayarsak V4 tercih edilebilir bir yazılımdır

Tavsiye Durumu: 

P3Dv3.x Serisi: Orta = FSX e göre daha fazla performans alabilirsiniz fakat yazılımın 32Bit olması önermeme sebeplerimden en önemlisidir özellikle 64Bit olan sürümünün çıkması V4 ü ön plana çıkarmaktadır. Ayrıca bu kadar yüksek fiyatı varken 64Bit olanını almak daha mantıklıdır. Özellikle birden fazla sürümünün olması 60$dan 2000$ a kadar gitmesi tercihi nokta atışı yapmayı gerektiriyor.

P3Dv4.x Serisi: Yüksek = P3Dv3 e göre daha iyi performans ve grafikler alırsınız. Eklenti açısından sorun yaşamazsınız şu andaki en güncel simülatörlerden biridir. 

Satın alma ve lisans bilgisi linki : Prepar3D Store

XPlane Serisi

Xplane serisi gerçekten çok iyi ve gerek realizm gerek performans gerekse grafikler açısından en üstün simülatördür. Aşırı gerçekçi olması yeni başlayan kişileri zorlayabilmekle beraber senaryoları ve çevresi gerçeğe yakın modellenmiştir. Farklı firmalara ait uçakları bulmakta sorun yaşayabilirsiniz fakat şu anki en iyi grafik/performans ve en iyi realite oranına sahiptir. Yazılım 64Bittir

Tavsiye Durumu

XPlane 11 i yüksek oranla tavsiye edebilirim. Gerek kuş çarpması gerek anti ice açılmadığında yakıtın donması vb gibi gerçek hayattaki etken faktörlerin çok iyi uygulandığı simülatör P3Dnin fahiş fiyatlarına göre hem grafik hemde performans olarak ondan iyi olması ile daha tercih edilebilir bir pozisyonda. Steam üzerinden 169.99TL ye satın alınabilir. KEY olarakta satım yapan siteler mevcut. Torrent vs yollardan elde edilmesini tavsiye etmem çünkü bazı mod indirmelerini kendi forumu üzerinden yapmanız gerekiyor ve crackli kullanırsanız bunları elde edemezsiniz.

Steam Sayfası: X-Plane 11 Steam'de

Ben şahsen şu anda Prepar3Dv4 kullanıyorum. XPlane'in bana göre biraz daha gelişmesi ve eklentilerinin çıkması gerekiyor. Çıktığı gibi direkt geçiş yapacağımı söyleyebilirim.

Sanal Gökyüzünde Görüşmek Üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar