Biraz Sanal Biraz Gerçek...

Güncel İçerikler

13 Ağustos 2018

Sanal Pilotluk Dersleri | Uçaktaki Işık Konfigrasyonu ve Kullanım Alanları






AIRCRAFT LIGHTS

Havacılıkta uçağımızın üzerinde bulunan her bir aydınlatmanın uçağımız, diğer trafikler ve yer ekipleri için önemi büyüktür. Bu ışıkların kullanımları uçuşumuzun her safhasında değişmektedir. Uçağımızın Öncelikle bu ışıkların neler olduğuna ve kullanım amaçlarına bir göz atalım.

Landings Lights

Güçlü bir aydınlatma kabiliyetine sahiptir.Take off ve landing aşamasında pist görüşünü arttırmak için kullanılır. Genellikle uçakların kanat önlerine sabitlenmiş şekilde her kanatta birer adet bulunur. B737 serisi uçaklarda gövde altından çıkan bir set daha yerleştirilmiştir. L kategori uçaklarda sadece sol kanatta bulunur.

Turn Lights

Uçağın kanat önlerine, uçağın sağını ve solunu aydınlatması maksadıyla konumlandırılmıştır. Yer operasyonlarında yapılan dönüş manevralarında görüşü arttırmak amacıyla kullanılır. L kategori uçaklarda bulunmamaktadır.

Taxi Lights

Taxi esnasında kullanılır. Ön dikmenin üstüne konumlandırılmıştır.(düzenlendi)
Logo Lights
Vertikal stabilizer üzerinde dikey stabilizerin her iki yanını aydınlatacak şekilde konumlandırılmıştır. Gece operasyonlarında dikey stabilizer üzerindeki yazı veya logonun görünürlüğünü arttırmak amacıyla açılır.

Position Lights

Steady ve Steady-Strobe şeklinde iki faza sahiptir. Uçuş ekibinin uçağa girmesi ile birlikte uçakta bir ekibin olduğu bilgisini vermek amacıyla ilk olarak Steady konumunda açılır. Bu konumda sağ kanat ucunda yeşil sol kanat ucunda sürekli yanan ışıklar olarak görmekteyiz.
Steady-Strobe konumuna aldığımızda steady ışıkları yanmaya devam ederken kanat uçlarında ve kuyruk kısmında beyaz çakarlar olarak çalışırlar.

Anti Collosion Lights

Uçağın motor çalıştırmak üzere olduğunu yer ekibine bildirmek amacıyla kullanılır. Motor çalıştırmadan önce açılır motor kapatılana dek ON konumunda tutulur. Gövde üstünde ve altında kırmızı renkli çakar olarak gözlemleyebiliriz.

Wings Lights

Gövdeden kanat ön ve üst kısmını aydınlatmak ve böylelikle gece operasyonlarında kanat üzerindeki buzlanmayı kontrol etmek üzere kullanılır.

Wheell Well Lights
Ön ve arka dikmelerin olduğu bölgelerde konumlandırılmıştır. Gece operasyonlarında yapılan harici kontroller esnasında uçağın gövde altının aydınlatılasını sağlar. 

Yukarıda saymış olduğumuz aydınlatma elemanları ve durumları B737 serisi uçakların baş üstü panelinde gördüğümüz konfigürasyona aittir.Diğer üritici firmalarda konumları ve isimleri değişiklik göstermekle beraber Airbus'ta da benzer bir konfigürasyon vardır. Detaylı olarak Type rating eğitimlerinde bunlara değineceğiz
Son olarak bir uçuşta bu aydınlatma elemanlarının uçuş operasyonun hangi safhasında hangi konumlarda kullanıldığına bakalım.

Light Configrations

Aşağıda Airbus ve Boeinge ait ışık panelini görebilirsiniz


 Bu yazımda sizlere ışık konfigrasyonları hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Uçaklara göre kullanımını Type rating serisine başladığımızda detaylı olarak anlatacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazarken lütfen saygı çerçevesini aşmayınız. Google, Disqus ve Facebook hesapları aracılığıyla yorum yazabilirsiniz.

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Sayfalar